Vedelplast rõdudRõdud ja terrassid on üks osa hoonest, mis on väga suure ilmastikumõju käes. Pinnale mõjub külm, kuum, sademed, mis võivad viia pinnapragude tekkeni. Selline probleem esineb sageli ka ilmastikukindlatest plaatidest tehtud rõdukattel, kus aga vuukidest võib niiskus ja vesi tungida katte alla kahjustades nii aluskonstruktsioone kui ka rõdukatet ennast. Sageli on probleemseteks kohtadeks vee äravoolu läbiviigud, uste lävepakud, rõdu rinnatise kinnituskohad jm.

Selleks, et neid probleeme likvideerida on mitmeid erinevalid viise. Üheks võimaluseks on rõdu- või terrassiplaat katta bituumenrullmaterjaliga või PVC kattematerjaliga. Bituumen ja PVC kattematerjalid on Eestis enim kasutatavad materjalid eelkõige oma hinnataseme tõttu. Nende materjalide kasutamise miinus on aga see, et materjali liitekohad tulevad ajapikku lahti. Samuti on peavõimatu muuta piirete ümbrused pikaajaliselt veetihetaks.

Teiseks võimaluseks on vedelplasti kasutamine. Vedelplasti näol on tegemist Eestis uudse tootega, mida muljal maailmas on kasutatud juba üle 40 aasta katustel, terrassidel, rõdudel ning muudel ilmastikule avatud pindadel ning selle tootegrupi tähtsus järjest kasvab.

Vedelplast koosneb ühest või mitmest komponendist, mis vedelal kujul ühtlase kihina pinnale kantakse. Seejärel tekib keemiline reaksioon. Vedelplasti saab armeerida polüesterkangaga, fliisiga ja klaaskiudkangaga.

Reaktiivsed vedelplastid kivinevad keemilise reaksiooniteel kahe või enama komponendi kokkusegamisel. Kivinemine algab peale kokkusegamist. Temperatuur mõjutab töötlemisaega: kõrgem temperatuur kiirendab ja madalam temperatuur aeglustab protsessi. Seda kattesüsteemi iseloomustab väga kiire kuivamine, mistõttu on rõdu või terrassi tegemine võimalik ühe tööpäeva jooksul. Pausid erinevate tööoperatsioonide vahel on äärmiselt lühikesed. Äärmiselt kiire kuivamine nõuab aga ka tegijalt kõrget professionaalsust, tööprotsess peab olema enne tööde tegemist selge.

Vedelplasti näol on tegemist viskoosse materjaliga, mistõttu saab sellega töödelda väga keeruka geomeetriaga ja raskesti ligipääsetvaid pindu. Materjal nakkub aluspinnaga täispinnaliselt ning seeläbi on läbijooksud katte ja aluspinna all välistatud. Vedelplast on vastupidav dünaamilisele koormusele, vibratsioonile ja termilistele pingetele. Materjali saab kombineerida ka teiste hüdroisolatsiooni materjalidega. Materjal on UV-kindel. Suureks plussiks Eesti kliimas on vedelplasti temperatuuritaluvus, mis on vahemikus -40C kuni +90C. Lisaks on seda lihtne puhastada ja ta ei nõua edaspidist hooldust. Seetõttu on see on ideaalne materjal rõdude ja terrasside veekindlaks tegemisel. Vähem oluline ei ole ka vedelplasti välimus. Võimalik on valida erinevate värvitoonide ja dekoratiivkihtide vahel.

OÜ Katuse Profid meeskond on saanud vedelplastmaterjalide paigaldamise väljaõppe materjalitootja poolt. OÜ-l Katuse Profid on reaksioonmaterjalide paigaldamise kogemus 5 aastat.
Selle aja jooksul oleme näinud erinevad probleeme ja läbi kogemuste teame, kuidas neid lahendada.

Hillar Peets
Katuse Profid OÜ
Juhatuse liige

info@katuseprofid.ee

www.katuseprofid.ee